KUKKALAITTEEN LASKU 17.6.20 HAMINAN KESÄPUISTOSSA

Perinteiseen tapaan kävi perinnekiltamme laskemassa kukkalaitteen 17.6.2020 "Suojeluskunta- ja sotilaspojat 1928 - 1944" muistomerkille Haminan Kesäpuistossa. Tilaisuus oli lyhyt , mutta sitäkin arvokkaampi. Kukkalaitteen laskivat puheenjohtajamme Matti Haapasen johdolla kunniapuheenjohtaja Kauko Suurnäkki ja perinnekillan varapuheenjohtaja Risto Rahkonen. Killan lippuamme kantoi lippu-upseerimme Hannu Kiri ja lippuvartiossa Pekka Ivakko ja Olli Hokkanen.

Puheenjohtajamme Matti Haapasen puhe:

Sotilaspojat muistokivellä keskiviikkona 17.06.2020

Sotilaspoikien muistomerkki paljastettiin 17.06.2006. Paljastuspuheen piti Kauko Suurnäkki lopettaen ”Tämä muistomerkki on näiden vuosikymmenten jälkeen pysyvänä osoituksena siitä, että vaikeina aikoin tarvitaan tavanomaiset mitat ylittävää uhrimieltä ja toimintatarmoa. Sitä löytyi noiden aikojen sotilaspojista aivan riittävästi.”

Muistokivi on luovutettu Haminan kaupungin haltuun. Visit Hamina tiedoitussivuilla tätä muistomerkkkiä kuvattaessa sanotaan seuraavasti

"Kilta suorittaa joka vuosi kunniakäynnin muistokivellä sen paljastuspäivänä 17.6."

Tänään 17. kesäkuuta 2020 olemme siten kokoontuneet viidettätoista kertaa muistamaan ja kunnioittamaan sotilaspoikien työtä, toimintatarmoa ja aatemaailmaa.

Sotilaspoikatoiminta käynnistyi suojeluskuntien poikajärjestönä 1920 luvulla. Tärkeä vuosi oli 1928, joilloin annettiin asetus, jolla määriteltiin suojeluskuntien poikatyön toimintatavat. Jo seuraavana vuonna valittiin kuhunkin suojeluskuntaan poikatyön johtaja (haminassa viran ensimmäinen hoitaja oli P Taube). Kymenlaakson suojeluskuntapiirin ensimmäiset poikaleiripäivät pidettiin heinäkuussa 1929 Iiitissä .
Merkittävä vuosi oli myös 1941, jolloin otettiin käyttöön nimitys SOTILASPOIKA ja kotijoukkojen esikuntaan määrättiin sotilaspoikakomentaja. (evl Armas Ruusuvuori) . Sotilaspojat organisaationa sai itsenäisemmän luonteen. Samalla jäsenpohja laajentui laajempiin kansalaispiireihin.

Sotilaspojat osallistuivat organisoituina osastoina keräystalkoisiin. Kerättiin mm lumpua, kumia, metallia yms raaka-aineita.

Taistelutoimissa sotilaspojat osallistuivat ilmavalvontaan, meritähystykseen ja ilmatorjuntaan ilmatorjuntayksiköissä. Tehtävät olivat vaativia, raskaita luonnollisesti vaarallisia.

Moskovan välirauha solmittiin 19. syyskuuta 1944. Rauhansopimuksen ehtojen mukaisesti kaikki sotilaallisluontoiset järjestöt tuli lakkauttaa, myös Sotilaspojat.

Hiljaisten vuosikymmenten jälkeen syntyi sotilaspoika perinteen herääminen.

Valtakunnallinen Sotilaspoikien perinneliitto perustettiin (29.5).1991. Edellämainittuun liittoon kuuluva Eteä-Kymenlaakson Sotilaspoikien perinnekilta, eli oma kiltamme perustettiin Haminassa 31.1.1993.

Kuluva vuosi on ollut arvaamattoman poikkeuksellinen monine julkisine suosituksineen ja rajoituksineen. Niinpä meidänkin oljelmaamme on muutettu rajusti. Ulkomaan retket on tältä vuodelta peruttu. Tämä tilaisuus on vaatimaton, mutta velvoittava ja toivoakseni myös virkistävä. Perinnepäivän ohjelma 31. heinäkuuta on vielä avoin. Kirkkopyhä on suunniteltu pidettäväksi Pyhtäällä syyskuun alussa. Perinneliiton liittokoukseen Porissa lokakuussa toivon killaltamme runsasta osanottoa

Sotilaspoikaperinteen aatteellinen sisältö ja henki olivat eläneet muistoissa. Killan perustaminen osoitti, että arvokkaan ja velvoittavan henkisen perinteen vaaliminen oli nostettu käytännön tasolle osana itsenäisen Suomen kulttuuriperintöä sekä maanpuolustus ja veteraanityötä. Perinnekiltamme on vuosien myötä saanut uskoa jatkuvuuteen jäsenistön nuorentumisen ja jäsenmäärän kasvun myötä. Se osoittaa Etelä-Kymenlaakson maanpuolustustyön ja perinnetyön elinvoimaisuutta.

Me muistamme ja arvostamme suurta toimintatarmoa ja uhrimieltä sekä sitkeitä veljessiteitä vaalineita sotilaspoikia. Saamamme perintö on erityisesti viime kuukausien tapahtumat ja poikkeukselliset olosuhteet huomioonottaen meitä kaikkia suuresti velvoittava.

Matti Haapanen

Kuvat Olli Kauhanen ja Matti Paananen

 

Liity jäseneksi tai kannatusjäseneksi?

Etelä-Kymenlaakson Sotilaspoikien Perinnekilta ry

Yhteystiedot

Puheenjohtaja Matti Haapanen
Koskenniskantie 1, 48400 Kotka
0500 655 913
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Sihteeri Pentti Snygg
Vapakuja 3 B, 49490 Neuvoton
040 556 6961
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.