KANSALLINEN VETERAANIPÄIVÄ HAMINASSA 27.4.2022

Kansallisen Veteraanipäivän juhlatilaisuutta vietettiin Haminan Johanneksen kirkossa 27.4.2022.

Ohjelma kirkossa oli arvokas ja tunteisiin iskevä. Veteraanikuoromme aloitti tilaisuuden upeasti ”Finlandialla”. Kuoroa johti Erkki Kapiainen ja Haminan srk:n kanttori Ulla Suutari säesti.

Tervetulosanojen ja kaupungin tervehdyksen jälkeen nuori Justiina Syrjänen esitti säveltämänsä kappaleen ”Luminen yö” pianolla.

Veteraanien tervehdyksen toi tilaisuuteen perinnekiltamme kunniapuheenjohtaja, sotaveteraani, kunnallisneuvos Kauko Suurnäkki. 96-vuotias veteraani kertoi kuinka 18-vuotiaana osallistui Lapin sotaan ja sen päättymisestä, jolloin viimeiset saksalaiset sotilaat poistuivat maastamme eli 27.4.1945. Kansallisen Veteraanipäivän viettäminen alkoi 27.4.1987 alkaen. Kauko Suurnäkki esiintyi jälleen kerran selkeästi. Ei se ikää katso kun sen osaa.

Juhlatilaisuudessa palkittiin ”Kirje lotalle tai veteraanille” kirjeprojektiin osallistuneita 8. luokan oppilaita. Oppilaat olivat kirjoittaneet kirjeen joko lotalle tai veteraanille. Voittajat lukivat kirjoittamansa kirjeet kirkossa lotalle sekä veteraanille. Luovuttivat kirjoitetut kirjeet lotta Saara Laineelle ja veteraani Kauko Suurnäkille.

Saara Laine ja Kauko Suurnäkki olivat mukana myös palkintojen jaossa, jolloin nuoret pääsivät kohtaamaan henkilöitä, jotka ovat omalta osaltaan vaikuttaneet siihen suureen ja hienoon asiaan kuin itsenäisyytemme säilymiseen.

Pappilansalmen koulun kuorokerho & Haminan lukion kuoro esittivät kauniisti Anne Schurmanin johdolla kappaleet ”Ystävyyden laulu” sekä ”Minä lauluni laulan”.

Haminan srk:n tervehdyksen toi kirkkoherra Anna Kinnunen, jonka jälkeen lähetettiin seppelpartiot Myllykylän sankarihaudoille ja Haminan sankarihaudoille ”Narvan marssin” soidessa.

Lopuksi laulettiin yhteislauluna ”Maamme”, joka kuulostaa kirkossa laulettuna upealta kuten muutkin laulut.

Tilaisuuden jälkeen kokoonnuttiin kirkon pihalla olevalle Haminan sankarihaudalle. Kauko Suurnäkki ja Saara Laine laskivat havuseppeleen 8-luokkalaisten oppilaiden kanssa sankarivainajan muistomerkille.

Mainittakoon veteraaneja olevan vielä elossa 5500 henkilöä. Heidän puolisoitaan ja leskiä on kolminkertainen määrä elossa. Veteraanien keski-ikä on n 95 vuotta. Ei ole enää pitkä aika siihen, kun heitä ei enää ole. Tilastojen valossa vuoden 2036 jälkeen heitä ei enää ole elossa.

Veteraaneja koskeva työ ei kuitenkaan siihen lopu. Paikallisten perinneyhdistysten ja muiden yhdistysten tarkoituksena on muistaa ja vaalia veteraanisukupolvien perinnettä, tekoja ja arvoja. Käytännössähän tämä tarkoittaa kirjoja, tutkimuksia, luentoja ja mm. sotahistoriallisia retkiä.

Vaalikaamme ja muistakaamme suurella kunnioituksella heitä, sillä he ansaitsevat sen.

teksti ja kuvat Matti Paananen

 

Sotaveteraani Kauko Suurnäkki, lotta Saara Laine ja kirkkoherra Anna Kinnunen odottavat tilaisuuden alkamista.

 

Kauko Suurnakki tuo tilaisuuteen veteraanin tervehdyksen.

 

Palkintojen jakotilaisuus menossa.

 

Seppeleen laskijat.

 

 

 

Sotaveteraani, kunnallisneuvos Kauko Suurnäkki ja lotta Saara Laine, joka on myös perinnekiltamme jäsen, joita suuresti kunnioitan.

 

Etelä-Kymenlaakson Sotilaspoikien Perinnekilta ry;n jäseniä.

Liity jäseneksi tai kannatusjäseneksi?

Etelä-Kymenlaakson Sotilaspoikien Perinnekilta ry

Yhteystiedot

Puheenjohtaja Matti Paananen
Lepikönkatu 1 as 8, 49400 Hamina
040 537 0098
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Sihteeri Kari Tuompo
Suosillantie 15, 49410 Poitsila
0440 120 261
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.