MUISTOKIVELLÄ HAMINAN KESÄPUISTOSSA 17.6.2022

 

Perinteisesti kokoonnuimme 17.6.2022 Suojeluskuntien- ja  Sotilaspoikien muistomerkille Haminan Kesäpuistossa.

Perinnekillan puheenjohtaja Matti Haapanen piti tervehdyspuheen, jonka jälkeen laski kukkalaitteen muistomerkille yhdessä kunniapuheenjohtaja Kauko Suurnäkin kanssa.

 

Matti Haapasen puhe:

”Tänään olemme jälleen kokoontuneet muistamaan ja kunnioittamaasotilaspoikien työtä, toimintatarmoa ja aatemaailmaa.

Sotilaspoikien muistokivi paljastettiin 17.06.2006. Paljastuspuheen piti kunniapuheenjohtajamme Kauko Suurnäkki todeten ”Tämä muistomerkki on näiden vuosikymmenten jälkeen pysyvänä osoituksena siitä, että vaikeina aikoin tarvitaan tavanomaiset mitat ylittävää uhrimieltä ja toimintatarmoa.”

Muistokivi on luovutettu Haminan kaupungin haltuun.

Suojeluskunnilla oli poikajärjestöjä 1920 luvulta alkaen.. Talvisodan syttyessä oli noin 30 000 poikaa. Toiminta keskittyi urheiluun, maastoleikkeihin ja eräretkeilyyn.

Pojat osallistuivat kotirintamalla Isänmaansa puolustamiseen. Ilmavalvonnassa, vartiotehtävissä ja lähetteinä.

Jatkosodan puhjettua nähtiin poikatoiminnalle laajempi tarve, kuin mitä suojeluskuntien kautta saatiin. Koko kansan poikanuoriso tuli saattaa valtakunnan aktiiviseen puolustyöhön. Pyrkimys kasvattaa jäsenpohjaa onnistui. Vuoteen 1944 mennessä sotilaspoikien määrä kasvoi yli 72000:een.

Manpuolustustehtävissän esikunnissa ja kotirintaman yksiköissä toimi tuhansia sotilaspoikia lähetteinä (4000) Samoin ilmavalvontatehtävissä oli tuhansia (4000) poikia.

Taistelutoimissa sotilaspojat osallistuivat ilmavalvontaan, meritähystykseen ja ilmatorjuntaan ilmatorjuntayksiköissä. Tehtävät olivat vaativia, raskaita luonnollisesti vaarallisia.

Moskovan välirauha solmittiin 19. syyskuuta 1944. Rauhansopimuksen ehtojen mukaisesti kaikki sotilaallisluontoiset järjestöt tuli lakkauttaa, niin myös Sotilaspojat.

Hiljaisten vuosikymmenten jälkeen syntyi sotilaspoika perinteen herääminen.

Valtakunnallinen Sotilaspoikien perinneliitto perustettiin 29.5.1991. Edellämainittuun liittoon kuuluva Eteä-Kymenlaakson Sotilaspoikien perinnekilta, eli oma kiltamme perustettiin Haminassa 31.1.1993.

Sotilaspoikaperinteen aatteellinen sisältö ja henki olivat eläneet muistoissa. Killan perustaminen osoitti, että arvokkaan ja velvoittavan henkisen perinteen vaaliminen oli nostettu käytännön työn tasolle osana itsenäisen Suomen kulttuuriperintöä ja maanpuolustusaatetta. Perinnekiltamme on vuosien myötä saanut uskoa toiminnan jatkuvuuteen.

Samalla se osoittaa Etelä-Kymenlaakson maanpuolustustyön ja perinnetyön elinvoimaisuutta.

Suurta toimintatarmoa ja uhrimieltä sekä sitkeitä veljessiteitä vaalineita sotilaspoikia ja heidän työtään muistaen ja arvostaen laskemme kukkalaitteen.”

 

Veteraanikuoro lauloi Erkki Kapiaisen johdolla laulut "Nuoret sankarit" ja "Isänmaalle".

Kesäpuistosta siirryttiin kahvitilaisuuteen Jaspikseen, jossa yhdessä laulettiin Veteranikuoron kanssa ukrainalainen kansanlaulu "Hiljainen tienoo".

Ennen poislähtöä jäsenille jaettiin uusia Sotilaspoikakirja.

Arvokkaassa ja perinteitä kunnioittavassa tilaisuudessa oli läsnä yli 40 henkilöä.

Teksti ja kuvat Matti Paananen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Liity jäseneksi tai kannatusjäseneksi?

Etelä-Kymenlaakson Sotilaspoikien Perinnekilta ry

Yhteystiedot

Puheenjohtaja Matti Paananen
Lepikönkatu 1 as 8, 49400 Hamina
040 537 0098
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Sihteeri Kari Tuompo
Suosillantie 15, 49410 Poitsila
0440 120 261
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.