Esitelmä "Mannerheim-ritarit ja säätiö" pidettiin Haminassa 13.10.2023
Etelä-Kymenlaakson Sotilaspoikien Perinnekilta ry järjesti esitelmätilaisuuden Haminan kaupunginkirjaston Kasper-salissa perjantainan 13.10.2023 klo 18.00 alkaen. Ennen esitelmää perinnekilta tarjosi osallistujille Sotilaskodin järjestämät munkkikahvit.
Esitelmän aiheena oli ” Mannerheim-ristin ritarit ja säätiö”. Esitelmän piti säätiön toiminnanjohtaja, everstiluutnantti Pekka Kouri, apunaan ”sihteeri” Heidi Aho.
Kouri kertoi mm perusteet Mannerheim-ristin saamiseksi. Kaikki sotilaat olivat saman arvoisia saamaan Mannerheim-risti, olkoon sitten sotamies tahi kenraali, kunhan täytti vaadittavat kriteerit.
Sotaan osallistuneita miehiä oli n 600 000 , joista 191 sai Mannerheim-ristin. Ristin ohella sai myös 50 000 markan suuruisen kertakorvauksen. Jos palkittu ei ollut enää elossa, niin palkkio meni puolisolle tai lapsille, jos näitäkään ei ollut niin palkitun vanhemmille. Ritareista ei ole ketään enää joukossamme. Tuomas Gert poistui viimeisenä 1.11.2020 Helsingissä. Hän oli Mannerheim-ristin ritari nro 95.
Ensimmäisen kerran sotiemme jälkeen kutsuttiin ritareita koolle Suomen marsalkka Carl Gustav Emil Mannerheimin kuoleman jälkeen hänen hautajaisiin. Kokoon saatiin 117 ritaria 143:sta elossa olevasta. Osa näistä ritareista laskivat Mannerheimin hautaan 4.2.1951. Tästä päivästä tuli ritarien oma vuosipäivä. Mannerheim syntyi 4.6.1867 Askaisissa ja kuoli 27.1.1951 Lausanne, Sveitsi. Hän oli ritari nro 18. Hänen hautajaispäivästään tuli ritarien oma vuosipäivä.
Tunnetuin paikkakunnallamme asunut ritari oli Einar Schadewich, ritari nro 191. Hän oli syntynyt 1.10.1917 Juvalla ja kuollut 10.2.1981 Hamina. Summan Munasuon taisteluissa Einari 1940 hyppäsi vihollisen panssarivaunun tornin päälle. Koputti tornin luukkua saadakseen vihollisen avaamaan sen. Avasihan vihollinen ja Einari pudotti viritetyn käsikranaatiin luukusta sisään. Einarilta kysyttiin mitä hän oli huutanut vaunun päällä. Eihän hän sitä tarkkaan muistanut, mutta hänen kerrotaan sanoneen: ”Avvoo iivana, tiellä kuolema kolokuttelee!” Einari palveli sotien jälkeen viimeiset vuotensa Kymen Jääkäripataljoonassa, Hamina, aina vuoteen 1967, jolloin jäi eläkkeelle komppanianvääpelin toimesta.
Presidentti Martti Ahtisaari oli ensimmäinen presidentti, joka kutsui ritarit ensimmäisen kerran mukaan Linnan juhliin. Presidentti Tarja Halonen jatkoi myös Ahtisaaren aloittamaa perinnettä.
Säätiön aikaisempien vuosien tärkeimpiä toimintamuotoja olivat mm kesäpäivät, ritarituki ja kuntoutusleirit. Viimeinen yhteinen kuntoutusleiri oli vuonna 2004, jonka jälkeen loppuivat kesäpäivät. Siitä lähtien toiminta on kohdistunut ritariperinteen vaalimiseen.
Pekka Kourin esitelmä oli mielenkiintoinen ja eläväinen. Hän luovutti samassa yhteydessä Perinnekillalle teoksen ”Mannerheim-ristin jääkäriritarit”. Kiitokseksi hänelle luovuttivat killan puheenjohtaja Matti Paananen ja edellinen puheenjohtaja Matti Haapanen ”Sotilaspoikien Perinneliitto 1991 – 2021” teoksen. Paikalla oli noin 50 henkilöä.
Osoitteesta löytyy lisää tietoa: http://www.mannerheim-ristinritarit.fi
Teksti ja kuvat Matti Paananen
Everstiluutnantti Pekka Kouri.
Yleisöä. Taustalla Toikan lasilintuja.