PERINNEKILLAN VUOSIKOKOUS ti 29.6.2021 klo 17.00

 

Etelä-Kymenlaakson Sotilaspoikien Perinnekita ry:n vuosikokous pidetää tiistaina 29.6.2021 klo 17.00 Wanhassa Veteraanissa, Kadettikoulunkatu 7, Hamina.

Kokouksessa käsitellään yhdistyksen sääntöjen 10 §:n määräämät asiat.

Korona-epidemian aiheuttamista turvallisuussyistä johtuen, lähikontaktien välttämiseksi, kokoukseen osallistujien määrä kokoustilassa rajoitetaan 20 henkilöön.

Kokoukseen haluavien jäsenten tulee ilmoittautua killan sihteerille 25.6.2021 mennessä. Kiintiö täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.

Sihteeri Pentti Snygg, puh. 040 556 6961, sp. Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

Kiltahallitus

MUISTOKIVEN VUOSIPÄIVÄ to 17.6.2021 klo 13.00

Muistokiven vuosipäivää vietetään Haminan Kesäpuistossa torstaina 17.6.2021 klo 13.00

Ohjelma:

  • Alkufanfaari
  • Kukkalaitteen lasku
  • Puheenjohtajan tervehdys

Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätöksellä ei tilaisuudessa ole rajoitusta henkilömäärälle.

Asusuositus:  tumma puku ja kunniamerkit.

Paikalla tulee olla klo 12.45.

Kiltahallitus

Etelä-Kymenlaakson Sotilaspoikien Perinnekilta ry

KUKKALAITTEEN LASKU 17.6.20 HAMINAN KESÄPUISTOSSA

Perinteiseen tapaan kävi perinnekiltamme laskemassa kukkalaitteen 17.6.2020 "Suojeluskunta- ja sotilaspojat 1928 - 1944" muistomerkille Haminan Kesäpuistossa. Tilaisuus oli lyhyt , mutta sitäkin arvokkaampi. Kukkalaitteen laskivat puheenjohtajamme Matti Haapasen johdolla kunniapuheenjohtaja Kauko Suurnäkki ja perinnekillan varapuheenjohtaja Risto Rahkonen. Killan lippuamme kantoi lippu-upseerimme Hannu Kiri ja lippuvartiossa Pekka Ivakko ja Olli Hokkanen.

Puheenjohtajamme Matti Haapasen puhe:

Sotilaspojat muistokivellä keskiviikkona 17.06.2020

Sotilaspoikien muistomerkki paljastettiin 17.06.2006. Paljastuspuheen piti Kauko Suurnäkki lopettaen ”Tämä muistomerkki on näiden vuosikymmenten jälkeen pysyvänä osoituksena siitä, että vaikeina aikoin tarvitaan tavanomaiset mitat ylittävää uhrimieltä ja toimintatarmoa. Sitä löytyi noiden aikojen sotilaspojista aivan riittävästi.”

Muistokivi on luovutettu Haminan kaupungin haltuun. Visit Hamina tiedoitussivuilla tätä muistomerkkkiä kuvattaessa sanotaan seuraavasti

"Kilta suorittaa joka vuosi kunniakäynnin muistokivellä sen paljastuspäivänä 17.6."

Tänään 17. kesäkuuta 2020 olemme siten kokoontuneet viidettätoista kertaa muistamaan ja kunnioittamaan sotilaspoikien työtä, toimintatarmoa ja aatemaailmaa.

Sotilaspoikatoiminta käynnistyi suojeluskuntien poikajärjestönä 1920 luvulla. Tärkeä vuosi oli 1928, joilloin annettiin asetus, jolla määriteltiin suojeluskuntien poikatyön toimintatavat. Jo seuraavana vuonna valittiin kuhunkin suojeluskuntaan poikatyön johtaja (haminassa viran ensimmäinen hoitaja oli P Taube). Kymenlaakson suojeluskuntapiirin ensimmäiset poikaleiripäivät pidettiin heinäkuussa 1929 Iiitissä .
Merkittävä vuosi oli myös 1941, jolloin otettiin käyttöön nimitys SOTILASPOIKA ja kotijoukkojen esikuntaan määrättiin sotilaspoikakomentaja. (evl Armas Ruusuvuori) . Sotilaspojat organisaationa sai itsenäisemmän luonteen. Samalla jäsenpohja laajentui laajempiin kansalaispiireihin.

Sotilaspojat osallistuivat organisoituina osastoina keräystalkoisiin. Kerättiin mm lumpua, kumia, metallia yms raaka-aineita.

Taistelutoimissa sotilaspojat osallistuivat ilmavalvontaan, meritähystykseen ja ilmatorjuntaan ilmatorjuntayksiköissä. Tehtävät olivat vaativia, raskaita luonnollisesti vaarallisia.

Moskovan välirauha solmittiin 19. syyskuuta 1944. Rauhansopimuksen ehtojen mukaisesti kaikki sotilaallisluontoiset järjestöt tuli lakkauttaa, myös Sotilaspojat.

Hiljaisten vuosikymmenten jälkeen syntyi sotilaspoika perinteen herääminen.

Valtakunnallinen Sotilaspoikien perinneliitto perustettiin (29.5).1991. Edellämainittuun liittoon kuuluva Eteä-Kymenlaakson Sotilaspoikien perinnekilta, eli oma kiltamme perustettiin Haminassa 31.1.1993.

Kuluva vuosi on ollut arvaamattoman poikkeuksellinen monine julkisine suosituksineen ja rajoituksineen. Niinpä meidänkin oljelmaamme on muutettu rajusti. Ulkomaan retket on tältä vuodelta peruttu. Tämä tilaisuus on vaatimaton, mutta velvoittava ja toivoakseni myös virkistävä. Perinnepäivän ohjelma 31. heinäkuuta on vielä avoin. Kirkkopyhä on suunniteltu pidettäväksi Pyhtäällä syyskuun alussa. Perinneliiton liittokoukseen Porissa lokakuussa toivon killaltamme runsasta osanottoa

Sotilaspoikaperinteen aatteellinen sisältö ja henki olivat eläneet muistoissa. Killan perustaminen osoitti, että arvokkaan ja velvoittavan henkisen perinteen vaaliminen oli nostettu käytännön tasolle osana itsenäisen Suomen kulttuuriperintöä sekä maanpuolustus ja veteraanityötä. Perinnekiltamme on vuosien myötä saanut uskoa jatkuvuuteen jäsenistön nuorentumisen ja jäsenmäärän kasvun myötä. Se osoittaa Etelä-Kymenlaakson maanpuolustustyön ja perinnetyön elinvoimaisuutta.

Me muistamme ja arvostamme suurta toimintatarmoa ja uhrimieltä sekä sitkeitä veljessiteitä vaalineita sotilaspoikia. Saamamme perintö on erityisesti viime kuukausien tapahtumat ja poikkeukselliset olosuhteet huomioonottaen meitä kaikkia suuresti velvoittava.

Matti Haapanen

Kuvat Olli Kauhanen ja Matti Paananen

 

KESÄTERVEHDYS KILTALAISILLE

 

Tervehdin kaikkia kiltalaisia hallituksen ja omasta puolestani. Olemme juuri siirtyneet ajanlaskun mukaan kesään. Luonto on meitä viime päivinä hellinyt, mutta koronan uhka ei kokonaisuudessaan ole vielä väistynyt.

Jäsentiedotteen mukaisiin suunniteltuihin ohjelmiin on hallitus päättänyt tehdä muutoksia. Muutoksilla pyrimme omalta osaltamme vähentämään vaarallisen virustaudin tartuntariskiä keskuuteemme.

Konkreettisena osoituksesta huomaavaisuudesta ja yhteenkuuluvaisuuden tärkeydestä pidän tärkeänä jäsenistön keskinäistä yhteydenpitoa.

Kiltamme suunnitelluista tapahtumista ensimmäinen on 17.06.2020 kukkalaitteen lasku muistokivelle klo 13.00 Haminan Kesäpuistossa.

Tilaisuus pidetään perinteistä kevennettynä. Hallituksen edustajat laskevat kukkalaitteen. Toivotaan, että paikalla on hallitusedustajat ja mahdollisimman suuri joukko kiltalaisia seuraamassa. Yhtenäistä suljettua osastoa ei muodosteta, vaan seuraajat ovat vapaassa ryhmityksessä turvavälit huomioonottaen.

Perinnepäivän järjestelyistä 31.07.2020ilmoitetaan kesäkuun lopussa.

Retket Viipuriin ja Tarttoon tältä vuodelta perutaan.

Kirkkopyhä Pyhtäällä 06.09.2020 pyritään pitämään,mikäli seurakunta sen sallii ja turvasuositukset eivät rajoita.

Loppuvuoden ohjelmaan kuuluva Rajasuon muistohetki pyritään toteuttamaan suunnitellusti 23.12.2020.

Lisäksi muistutetaan Liittokokouksen muutoksesta. Sotilaspoikien Perinneliiton hallitus on 24.4. tehnyt päätöksen, että liittokokouksen ja liittopäivien ajankohta siirretään elokuusta lokakuuhun. Ohjelma ja kokoontumispaikka pysyvät samoina, mutta uusi ajankohta on 22.-23.10.2020 Porin Yyterissä.

Tapaamisen riemua odottaen, terveisin

Matti Haapanen

puheenjohtaja

Pitäkää yhteyttä toisiinne, kiltalaisiin ja ystäviinne !

 

 

 

KILLAN KESÄKAUDEN TAPAHTUMIA

 

PÄIVÄRETKI MIKKELIIN ti 3.9.2019

Matkanjohtaja on Esko Nevamaa. Pääkohteena on Jalkaväkimuseoja siellä erityisesti Sotilaspoikien osasto. Päämajamuseoon toinen tutustumiskohde.

Matka alkaa Haminan linja-autoasemalta klo 8.00, jatkuen Karhulan kautta Mikkeliin. Matkan hinta on n. 50-60 €, joka sisältää matkan, pääsyliput, kahvin ja lounaan. 

Lisätiedot ja ilmoittautuminen retkelle 15.8. mennessä Esko Nevamaalle, sp: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. puh. 040 080 3341.

 

SOTILASPOIKIEN KIRKKOPYHÄ KOUVOLASSA su 8.9.2019

Kouvolan veljeskiltamme on tänä vuonna kirkkopyhän järjestelyvuorossa. Tapahtuma on Iitin kirkossa.

Kiltamme kustantama linja-auto lähtee Virojoelta klo 8.00, ajaen Haminan, klo 8.30 ja Karhulan, klo 8.50, kautta Iitin kirkolle.

Messun jälkeen on ohjelmallinen kahvitilaisuus.

Kuljetusjärjestelyjen vuoksi ilmoittaudu Esko Nevamaalle 30.9.19. mennessä, sp: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. puh. 040 080 3341.

 

AURINKOISTA KESÄÄ JA AKTIIVISTA OSALLISTUMISTA!

KILTAHALLITUS

SOT.POIKIEN RETKI SUOMENLINNAAN 17.8.18

PÄIVÄRETKI  SUOMENLINNAAN  pe 17.8.18

 

Sotilaspoikien päiväretki suuntautuu Suomenlinnan historiallisiin maisemiin

perjantaina 17.8.2018.

 

Retken ohjelma:

                      Klo 08.00  Japi-Matkojen bussi lähtee Haminan linja-autoasemalta

                             08.15  Karhulan linja-autoasema, josta Sutelan kautta Helsinkiin

                             10.30  lautta lähtee Helsingin Kauppatorilta Suomenlinnaan

                             11.00  opastettu kävelykierros jonka aikana kuljetaan historiallisilla

                                          paikoilla Susisaaren ja Kustaanmiekan alueella. Tutustutaan

                                          linnanpihaan ja kuivatelakkaan, joka aikoinaan oli maailman

                                          suurin.

                                          Opastus sisältää myös ilmaisen pääsyn Ehrensvärd-museoon

                                          sen aukioloaikana.

                             12.30  ruokailu Susisaaren ravintolassa

                                          Menu: uunilohta sinappi-kermakastikkeella, krossiperunaa,

                                          kauden vihersalaatti ym, limppua ja voita sekä kahvia / teetä.

                                          Kasvisruokailijoille on nyhtökaurapihvejä ym.

                             13.45  tutustuminen Merisotakoulun perinnetiloihin, kukkalaitteen

                    lasku kaatuneiden muistoksi ja tutustuminen maailman suurimpaan

                                          puulämmitteiseen saunaan sekä itse maksettavat kahvit Sotilas-

                                          kodissa.

                                          Huom! Merisotakoulun vahvistus puuttuu. Mikäli sitä ei saada

                                          (Merisotakoulu remontissa), niin jää jokaiselle omaa aikaa lautan

                                          lähtöön asti.

                             16.00  lautta lähtee Kauppatorille ja kotimatka alkaa

 

Tämän retken hinta on vain 65 € hengeltä!  Maksu kerätään menomatkalla.  Hinta

sisältää siis kaiken muun paitsi Sotilaskodin kahvit. Hinta laskettu 40 lähtijän mukaan.

Bussi on 49 paikkainen, joten muutama paikka jäljellä – nopeille.

 

Huom!  Muistattehan ilmoittautua 25.7.18 mennessä Matti Paanaselle  (myös

                ennakkoilmoittautujat), mistä nousette kyytiin sekä erikoisruokavalioistanne.

                Ruoka on laktoositonta.

             

Vastaan mielelläni teitä vaivaaviin kysymyksiin matkan osalta.

 

 

Terveisin Matti Paananen

”matkanjohtaja”

puh. 040 537 0098

sp: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

25-VUOTISJUHLA ti 31.7.2018

 

Killan 25-vuotisjuhla pidetään Haminan Teatterilla, Pikkuympyräkatu 30, Hamina, tiiistaina 31.7.2018.

Juhlapäivän tilaisuudet

Klo 14.00 kunniakäynnit Virolahden hautausmaalla ja Rajasuon muistomerkillä

Klo 15.30 seppeleen lasku Haminan sankarihaudalla

Klo 16.00 25-vuotisjuhlakirjan julkistamistilaisuus teatterilla. Kirjan esittelee Heikki Tiilikainen.

Klo 17.00 juhlakahvit

Klo 18.00 25-vuotisjuhla

Juhlassa esiintyy Haminan Soittokunta ja Veteraanikuoro. Tervehdyspuhe killan puheenjohtaja Matti Haapanen ja juhlaesitelmä Sotilaspoikien perinneliiton puheenjohtaja Hannu Luotola. Päätössanat killan varapuheenjohtaja Risto Rahkonen. Tilaisuus päättyy Veteraanikuoron ja yleisön yhdessä laulamaan  Maamme-lauluun.

Juhlatilaisuuden päätteeksi jaetaan killan jäsenille 25-vuotisjuhlateos.

Pukusuositus: tumma puku ja kunniamerkit.

Tervetuloa.

MÄNTLAHDEN KESÄTEATTERI su 29.7.18

”PROPAGANDAA” Mäntlahden kesäteatterissa

Marmutit-teatteriryhmä esittää Mäntlahden Toivolassa (Museotie 820) ”Propagandaa” nimisen teatteriesityksen, johon on varattu 30 kpl:tta lippuja. Lipun hinta 10,00 €.

Esityksessä käsitellään Mäntlahden historiaa sota-ajalta naisten osalta.

Esitys  on su 29.7.2018 ja alkaa klo 18.00, kestäen väliaikoineen  noin 2 tuntia. Väliajalla mahdollisuus nauttia Klamilan Marttojen tarjoamaa kahvia ja pullaa omakustanteisena.

Halukkaat ilmoittautukoon 15.7.2018 mennessä Matti Paanaselle, puh: 0405370098 tai sp: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.. Kuljetus kimppakyydein. 

16 henkilöä ilmoittautunut tähän mennessä.

KILLAN VUOSIKOKOUS 17.2.2016

Etelä-Kymenlaakson Sotilaspoikien Perinnekillan vuosikokous pidettiin keskiviikkona 17.2.2016 Haminan Sotilaskodin yläsalissa, Kadettikoulunkatu 5, Hamina.

Ennen kokouksen alkua nautittiin sotilaskotisisarien tarjoilemana maukkaat sämpyläkahvit.

Kahvituksen jälkeen seurasi Etelä-kymenlaakson Veteraanikuoron esitys: ”Sotaveteraani”, solistina Alpo Joenpolvi. Toisena kappaleena ”Nuoret sankarit”, jota johti Kauko Toikka ja säestyksestä vastasi Salme Purdon.

RUK:n johtaja eversti Markku Hutka piti tämän jälkeen mielenkiintoisen ja selkeän esitelmä aiheena ”Reserviupseerikoulutus tänään”.

Kokouksen avasi perinnekillan puheenjohtaja Kauko Suurnäkki, jonka jälkeen vietettiin hiljainen hetki poismenneiden jäsenten muistoksi sekä suoritettiin ansiomitalien jako.                                                             

Sinisen risti: Osmo Klemola

Hopeinen ansiomitali: Pentti Järviö

Pronssinen ansiomitali: Esko Haapasalo, Marjatta Hyrkki, Pekka Karvonen, Salme Purdon,

Markku Tarvonen ja Lauri Valgamaa

Sotilasplaketti: Erkki Rautamaa ja Matti Toikka

Sotilaspoikastandaari: Kaakonkulman Lottaperinneyhdistys (vastaanottajana Terttu Ravi),

Juhani Leinonen, Anna Virolainen ja Virolahden kappeliseurakunta (vastaanottajana Liisa Hanski)

 

Vuosikokouksen puheenjohtajaksi valittiin evl evp Pentti J. Virtanen ja sihteeriksi perinnekillan

sihteeri Pentti Snygg. Pöytäkirjan tarkistajiksi ja äänten laskijoiksi valittiin Juhani Leinonen ja Pentti

Järviö.

 

Puheenjohtaja veti kokouksen asiallisen reippaasti läpi. Käytiin läpi säännöissä määrätyt asiat,

jotka kokousväki hyväksyi yksimielisesti ilman äänestyksiä.

 

Perinnekillan hallituksen puheenjohtajaksi valittiin yksimielisesti ikinuori Kauko Suurnäkki. Kauko

Suurnäkki piti kiitospuheen valintansa jälkeen.

 

Hallituksessa tapahtui muutoksia. Anna Virolainen luopui erovuoroisena paikastaan ja hänen

tilalleen valittiin Terttu Ravi Miehikkälästä. Ravin tilalle varamiespaikalle valittiin Haminasta Tero

Tilli. Edesmenneen Erkki Talsin paikan hallituksessa sai hänen varamiehensä Risto Rahkonen

Virolahdelta ja hänen varamiehekseen valittiin Esko Harju Virolahdelta. Pertti Pekkolan

varamieheksi valittiin Pyhtäältä Mikael Pellas, koska Kyösti Kakkonen luopui varamiespaikastaan.

 

Toiminnantarkastajiksi valittiin nykyiset uudelleen eli Erkki Rautamaa varsinaisena ja varamiehe-

nään Timo-Jussi Talsi sekä Esko Haapasalo varamiehenään Olavi Pekurinen.

 

Ilkka Hankkila piti ennen kokouksen päättämistä puheenvuoron, jossa otti esille

mm. sotilaspoika aineiston tallentamisen perinnekillalle sekä perinneliitolle ennen

kuin se on myöhäistä.

 

Kokouksen puheenjohtaja päätti kokouksen klo 19.05. Kokouksessa oli läsnä 57 henkilöä.

 

Maanantaina 22.2.2016 pidetyssä hallituksen järjestäytymiskokouksessa valittiin perinnekillan

varapuheenjohtajaksi Matti Haapanen, sihteeriksi edelleen Pentti Snygg, taloudenhoitajaksi Ilkka

Hankkila, tukitoimikunnan puheenjohtajaksi Esko Nevamaa ja markkinatoimikunnan puheenjoh-

tajaksi Jaakko Tilli. Lippu-upseerina jatkaa Olavi Pekurinen. Työvaliokuntaan kuuluvat Kauko

Suurnäkki, Pentti Snygg, Matti Haapanen, Leif Häggblom, Esko Nevamaa ja Matti Paananen.

Jäsensihteerinä jatkaa Leif Häggblom ja kotisivuvastaavana Matti Paananen.

 

”Yhteystiedoissa” tarkemmat tiedot henkilövalinnoista.

Liity jäseneksi tai kannatusjäseneksi?

Etelä-Kymenlaakson Sotilaspoikien Perinnekilta ry

Yhteystiedot

Puheenjohtaja Matti Haapanen
Koskenniskantie 1, 48400 Kotka
0500 655 913
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Sihteeri Pentti Snygg
Vapakuja 3 B, 49490 Neuvoton
040 556 6961
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.