MUISTOHETKI RAJASUON MUISTOMERKILLÄ 23.12.2019

Maanantaina 23.12.2019 klo 11.00 aikaan kokoonnuttiin Rajasuon parkkipaikalle, josta kävelimme lumettoman sään vallitessa Rajasuon muistomerkille.

Kotirintamalla 1939 – 1944 menehtyneiden siviiliuhrien muistomerkille laskivat puheenjohtajamme  Matti Haapanen ja Lauri Silander kukkalaitteen. Lisäksi oli laitettu Perinnekillan kynttilälyhty. Kaija Harjunen ja Pekka Ivakko sytyttivät myös omat kynttilänsä.

Matti Haapanen piti kukkalaitteen laskun jälkeen puheen. Puheessaan hän käsitteli Ragnar Nyholmin teosta ”Pienet kukkivat kummut”, kertoen teoksessa mainittuja Talvisodan kunniakkaista taisteluista.

”Taas kukkivat kummut nuo kalmistoiden, lie kaikki mi jäljellä on. Siel lepää sankarit Suomussalmen, Summan, Raatteen ja Kollaanjoen. Vaan vapaaksi maaksi he Suomemme loi, on muistoissa kumpujen yö. Ei unhoittua muistot nuo talviset voi, ei poikamme sankarityöt.”

Lisäksi Haapanen kertoi Rajasuolla 31.7.1944 kuolettavasti haavoittuneesta Arvo Harjusesta, 17-vuotiaasta sotilaspojasta.

Kaija Harjunen muisteli ensimmäisiä kokoontumisia .  Tuolloin oli järjestetty mm glögi- ja leivonnaistarjoilua. Kaija toivoi tämän perinteen jatkamista.

Muistohetkeen oli paikalle kokoontunut kaikkiaan 14 henkilöä.

 

Teksti n laatinut Pentti Snyggin kirjoituksen pohjalta Matti Paananen.

Kuvat Matti Paananen

Kaija Harjunen

 

Matti Haapanen ja Lauri Silander

 

Matti Haapanen

 

 Lopuksi laulettiin parkkipaikalla "Toivioretkellä" eli toiselta nimeltään "Maa on niin kaunis"

RISTO RAHKOSELLE SININEN RISTI

Perinnekiltamme varapuheenjohtaja Risto Rahkoselle oli myönnetty Vapaussodan Perinneliiton Sininen risti 30.7.2019. Puheenjohtajamme Matti Haapanen kiinnitti ristin Risto Rahkosen rintaan, luovuttaen samalla hänelle huomiosoituksen kunniakirjan Perinnekiltamme hallituksen kokouksessa 12.11.2019.

Teksti Matti Paananen, kuva Pentti Snygg

KUTSU VUOSIKOKOUKSEEN ke 13.2.2019 klo 16.30

Etelä-Kymenlaakson Sotilaspoikien Perinnekilta ry:n

SÄÄNTÖMÄÄRÄINEN VUOSIKOKOUS

pidetään ke 13.2.2019 klo 16.30 alkaen Haminan Sotilaskodin Yläsalissa (käynti pääoven kautta ja toinen kerros), Kadettikoulunkatu 6, Hamina.

Kokouksessa käsitellään sääntöjen 10 §:n määräämät asiat.

Kokouksen ohjelma:

  • klo 16.30 kahvitarjoilu (kilta kustantaa)
  • klo 17.00 vuosikokous

Kokouksen lopuksi esitetään dokumentti "Isänmaan Nuoret Puolustajat" (DVD).

Tervetuloa !

Tiedusteluihin vastaa sihteeri Pentti Snygg, puh. 0405566961, sp. Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.'

 

KUNNIAKÄYNTI RAJASUOLLA pe 23.12.2016

 

KUNNIANOSOITUS  RAJASUON MUISTOMERKILLÄ 23.12.2016

 

Rajasuon muistomerkille meitä kokoontui 12 henkilöä perjantaina 23.12.2016 vähän klo 11.00 jälkeen pilvisen ja leudon sään vallitessa. Tunnelma oli kuitenkin lämmin.

Muistomerkille sytytettiin Perinnekiltamme kynttilä. Kaija Harjunen ja Pekka Ivakko sytyttivät omat kynttilänsä. Kunnianosoituksessa Perinnekillan kukkalaitteen laskivat Terttu Ravi ja Pentti Snygg.

Varapuheenjohtajamme Matti Haapanen piti arvokkaan puheen, jossa tuli mm esille 17-vuotiaan sotilaspojan Arvo Harjusen antama kallein uhraus isänmaalle – oman henkensä. Lopuksi Haapanen muistutti siitä, että sodanaikaisia asioita ei voi unohtaa ja pitää historian jäänteinä. Tänäkin päivänä joudumme kantamaan huolta kiristyvästä ilmapiiristä maapallollamme. Maanpuolustuksemme  ja – tahdon on oltava vahvalla sekä uskottavalla tasolla joka hetki.

Paluumatkalla selvitettiin joukollemme paikka, jossa desanttikahakka käytiin ja Arvo Harjunen loukkaantui kuolettavasti.

 

Pentti Snyggin kirjoituksen pohjalta laatinut Matti Paananen

 

Rajasuon muistomerkillä 23.12.2015

Perinteinen muistohetki Rajasuon muistomerkillä pidettiin 23.12.2015. Kukkalaitteen laskivat: Kauko Suurnäkki, Terttu Ravi ja Lauri Silander. Muistokynttilänsä  sytyttivät  Kaija Harjunen ja Pekka Ivakko.  Tilaisuuden lopuksi lauloimme yhdessä  ”Maa on niin kaunis” Pentti Snyggin johdolla. Myönteisellä tavalla jouluajan aloittavaan juhlahetkeen osallistui 9 henkilöä. Matti Paananen valokuvasi tilaisuuden.

Liity jäseneksi tai kannatusjäseneksi?

Etelä-Kymenlaakson Sotilaspoikien Perinnekilta ry

Yhteystiedot

Puheenjohtaja Matti Paananen
Lepikönkatu 1 as 8, 49400 Hamina
040 537 0098
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Sihteeri Pentti Snygg
Vapakuja 3 B, 49490 Neuvoton
040 556 6961
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.