VETERAANIPÄIVÄ RUK:N MANEESISSA 27.4.2023

Kansallista Veteraanipäivän juhlatilaisuutta vietettiin RUK:n Maneesissa, Hamina, torstaina 27.4.2023 klo 13.00 alkaen. Paikalla oli useita perinnekiltamme jäseniä niin kuorossa kuin yleisönä.

"Kirjoita kirje veteraanille tai lotalle"-projektiin päätteeksi palkittiin kirjeen kirjoittajia 8:n luokan oppilaita. Parhaan kirjeen veteraanille ja lotallel ukivat voittajat itse tilaisuudessa, luovuttaen kirjeen paikalla olleille Saara Laineelle ja Risto Rahkoselle.

 

 

 

Tuomas Viipuri

 

Kaksi suurmiestä - Mannerheim ja Risto Rahkonen sekä lotta Saara Laine.

 

Palkittuja kirjoittajia Riston ja Saaran kanssa.

JUHANI LEISLAHTI 1941 - 2022

 

Everstiluutnantti Jaakko Juhani Leislahti kuoli Haminassa 7.4.2022 pitkällisen sairauden murtamana. Hän oli 81 vuotias ja syntynyt Haminassa 5.3.1941.

Juhani kirjoitti ylioppilaaksi Haminan Yhteislyseosta. Varusmiespalveluksensa hän suoritti

KymJp / Hamina, jonka jälkeen olikin Kadettikurssi 50 vuoro ja sotilasura.

Sotilasuransa aikana hän toimi mm. RUK:n kouluttajana, KymJP:n pataljoonaupseerina, Savonlinnan sotilaspiirin komentajana sekä Sotakorkeakoulussa. Sotilasura vei myös YK-joukkoihin  Suezille ja Golanille, jossa hän toimi komentajana.

Eläkkeelle Juhani lähti everstiluutnanttina, asettuen asumaan kotikaupunkiinsa Haminaan.

Juhanin elämässä oli pesäpallolla tärkeä osa nuoruudesta lähtien. Joukkueena  oli tietenkin HP eli Haminan Palloilijat, jossa tuli menestystä ja siltä ajalta on muistona useita palkintoja.

Juhanin sydäntä lähellä on ollut luonto ja historia. Siksi hänelle on ollut tärkeä paikka kesämökki Haminan Vimpasaaressa, vanhempiensa 1952 rakentamana. Sinne hänen mielensä halusi. Siellä sai nauttia luonnosta, rauhasta ja mm. Suomenlahden vesien kimalluksesta. Mökin puihin hän oli laittanut pesäpönttöjä linnuille, joiden elämää hän pääsi näin läheltä seuraamaan.

Eläkepäivillään hän ehti mukaan järjestötoimintaankin, liittyen mm. perinnekiltaamme. Löytyi aikaa toimia myös perinnekiltamme puheenjohtajanakin. Tuohon aikaan olin killan sihteeri ja muistankin hänet rauhallisena ja kuuntelevaisena puheenjohtajana. Hänen kanssaan oli mukava tehdä töitä ja yhteistoiminta pelasi. Jos joku ei olisi pärjännyt hänen kanssaan, niin syytä sai kyllä etsiä itsestään. Monilla retkillä hän oli mukava seura- ja herrasmies.

Muistuupa mieleen, että puheenjohtajalla ja sihteerillä oli erityistehtävä perinnekillan Markkinateltalla - kurkihirren nosto. Pitkät miehet ylettyivät ilman apuvälineitä. Markkinapäällikkö Ahosen Esko palautti sen jälkeen ruotuun, entisenä kauppiaana sanoikin: ”Ette sitten puutu myyntihommiin”.

Viimeiset vuotensa Juhani vietti Mainiokoti Savilahdessa Haminassa. Mainiokodin FB-sivuilla kerrotaankin: ”Juhani Leislahti asteli ylväällä ryhdillä uuteen kotiinsa poikansa saattelemana”. Juhani oli tyytyväinen uuteen kotiinsa ja totesikin: ”Mitäs muuta tässä enää voisi toivoa”.

Juhani on haudattu Haminan Ristiniemen hautausmaalle vanhempiensa viereen.

Juhania jäi kaipaamaan neljä lasta perheineen ja ystävät.

Jälleen on yksi hieno jäsen joukoistamme poissa.

Jaakko Leislahti ja Matti Paananen

Kirjoittajat ovat Juhani Leislahden poika ja kotisivuvastaava

 

 

 

KANSALLINEN VETERAANIPÄIVÄ HAMINASSA 27.4.2022

Kansallisen Veteraanipäivän juhlatilaisuutta vietettiin Haminan Johanneksen kirkossa 27.4.2022.

Ohjelma kirkossa oli arvokas ja tunteisiin iskevä. Veteraanikuoromme aloitti tilaisuuden upeasti ”Finlandialla”. Kuoroa johti Erkki Kapiainen ja Haminan srk:n kanttori Ulla Suutari säesti.

Tervetulosanojen ja kaupungin tervehdyksen jälkeen nuori Justiina Syrjänen esitti säveltämänsä kappaleen ”Luminen yö” pianolla.

Veteraanien tervehdyksen toi tilaisuuteen perinnekiltamme kunniapuheenjohtaja, sotaveteraani, kunnallisneuvos Kauko Suurnäkki. 96-vuotias veteraani kertoi kuinka 18-vuotiaana osallistui Lapin sotaan ja sen päättymisestä, jolloin viimeiset saksalaiset sotilaat poistuivat maastamme eli 27.4.1945. Kansallisen Veteraanipäivän viettäminen alkoi 27.4.1987 alkaen. Kauko Suurnäkki esiintyi jälleen kerran selkeästi. Ei se ikää katso kun sen osaa.

Juhlatilaisuudessa palkittiin ”Kirje lotalle tai veteraanille” kirjeprojektiin osallistuneita 8. luokan oppilaita. Oppilaat olivat kirjoittaneet kirjeen joko lotalle tai veteraanille. Voittajat lukivat kirjoittamansa kirjeet kirkossa lotalle sekä veteraanille. Luovuttivat kirjoitetut kirjeet lotta Saara Laineelle ja veteraani Kauko Suurnäkille.

Saara Laine ja Kauko Suurnäkki olivat mukana myös palkintojen jaossa, jolloin nuoret pääsivät kohtaamaan henkilöitä, jotka ovat omalta osaltaan vaikuttaneet siihen suureen ja hienoon asiaan kuin itsenäisyytemme säilymiseen.

Pappilansalmen koulun kuorokerho & Haminan lukion kuoro esittivät kauniisti Anne Schurmanin johdolla kappaleet ”Ystävyyden laulu” sekä ”Minä lauluni laulan”.

Haminan srk:n tervehdyksen toi kirkkoherra Anna Kinnunen, jonka jälkeen lähetettiin seppelpartiot Myllykylän sankarihaudoille ja Haminan sankarihaudoille ”Narvan marssin” soidessa.

Lopuksi laulettiin yhteislauluna ”Maamme”, joka kuulostaa kirkossa laulettuna upealta kuten muutkin laulut.

Tilaisuuden jälkeen kokoonnuttiin kirkon pihalla olevalle Haminan sankarihaudalle. Kauko Suurnäkki ja Saara Laine laskivat havuseppeleen 8-luokkalaisten oppilaiden kanssa sankarivainajan muistomerkille.

Mainittakoon veteraaneja olevan vielä elossa 5500 henkilöä. Heidän puolisoitaan ja leskiä on kolminkertainen määrä elossa. Veteraanien keski-ikä on n 95 vuotta. Ei ole enää pitkä aika siihen, kun heitä ei enää ole. Tilastojen valossa vuoden 2036 jälkeen heitä ei enää ole elossa.

Veteraaneja koskeva työ ei kuitenkaan siihen lopu. Paikallisten perinneyhdistysten ja muiden yhdistysten tarkoituksena on muistaa ja vaalia veteraanisukupolvien perinnettä, tekoja ja arvoja. Käytännössähän tämä tarkoittaa kirjoja, tutkimuksia, luentoja ja mm. sotahistoriallisia retkiä.

Vaalikaamme ja muistakaamme suurella kunnioituksella heitä, sillä he ansaitsevat sen.

teksti ja kuvat Matti Paananen

 

Sotaveteraani Kauko Suurnäkki, lotta Saara Laine ja kirkkoherra Anna Kinnunen odottavat tilaisuuden alkamista.

 

Kauko Suurnakki tuo tilaisuuteen veteraanin tervehdyksen.

 

Palkintojen jakotilaisuus menossa.

 

Seppeleen laskijat.

 

 

 

Sotaveteraani, kunnallisneuvos Kauko Suurnäkki ja lotta Saara Laine, joka on myös perinnekiltamme jäsen, joita suuresti kunnioitan.

 

Etelä-Kymenlaakson Sotilaspoikien Perinnekilta ry;n jäseniä.

VETERAANIPÄIVÄNÄ 27.4.2020

Tervehdin siniristilipun vienosti hulmutessa kaikkia kiltalaisia erityisesti huomioonottaen veteraanijäsenemme.

Juhlallisuudet olosuhteista johtuen ovat siirretty verkkoon ja toivon, että perinnekillan jäseninä jokaisella on tilaisuus nähdä tai kuulla ainakin jokin tapahtumista.

Konkreettisena osoituksesta huomaavaisuudesta ja yhteenkuuluvaisuuden tärkeydestä näin eristäytyneisyyden aikana on soittaa edes yhdelle jäsenveljelle tai –siskolle vointia tiedustellen.

Kiltamme suunnitelluista tapahtumista tiedotetaan myöhemmin saatuamme tietää enemmän kesän kokoontumisrajoituksista.

Sotilaspoikien Perinneliiton hallitus on 24.4. tehnyt päätöksen, että liittokokouksen ja liittopäivien ajankohta siirretään elokuusta lokakuuhun. Ohjelma ja kokoontumispaikka pysyvät samoina, mutta uusi ajankohta on 22.-23.10.2020 Porin Yyterissä.

 

Kunnioitettava tervehdys veteraaneille!

 

Yhteen kokoontumisen riemua odottaen, terveisin

 

Matti Haapanen

puheenjohtaja

PERINNEKILLAN JÄSENTIEDOTE 1/2019

JÄSENTIEDOTE 1/2019

HYVÄ KILTALAINEN                                             

Killan vuosikokous pidettiin Haminan Sotilaskodin yläsalissa 13.2.2019. Kokous sujui ripeästi puheenjohtaja Pentti J Virtasen johdolla. Paikalla oli 57 osanottajaa. Killan hallituksen puheenjohtajaksi valittiin edelleen Matti Haapanen. Hallituksen jäsenet ja toimihenkilöt valittiin jatkamaan edelleen, nimet liitteenä.  

TIEDOTTAMINEN

JÄSENKIRJE

Tässä kirjeessä kerrotaan tulossa olevista vuoden tapahtumista, jotka ovat tiedossa tätä postitettaessa.

 KILLAN KOTISIVUT ovat osoitteessa www.e-ksotilaspojat.net ja kotisivuvastaava on Matti Paananen,

sp: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.  p. 040 537 0098. Matti pitää sivut ajan tasalla. Sivuilta löytyvät ajankohtaiset tiedot ja tapahtumat vaivattomasti.     

 RETKET JA TAPAHTUMAT

KAHDEN PÄIVÄN MATKA LÄNSI-SUOMEEN la 25.- su 26.5.2019 

Pääkohteina ovat Forum Marinum Turussa ja marsalkka Mannerheimin syntymäkartano Louhisaari Askaisissa.Matkan järjestävät Matti Paananen ja Harri Kytömäki. Matkaohjelma lyhyesti: Lähtö bussilla Haminasta aamuvarhaisella, Karhulan kautta Turkuun, jossa yöpyminen hotellissa.  Retken arvioitu hinta 170 euroa, sisältäen kuljetuksen, 3 ruokailua, pääsyliput ja majoituksen 2 hh. Tarkempi selvitys ilmoit-tautuneille tulee erikseen.

Sitova ilmoittautuminen7.5. mennessä joko Matti Paanaselle tai Harri Kytömäelle. Ilmoittautumisen yhteydessä on suoritettava ennakkomaksu 80 €/henk. killan tilille:

FI54 5506 0020 1244 65.  Käytä viitenumeroa 19059.

Yhteystiedot:

- Matti Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.      p. 040 537 0098

- Harri Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.                     p. 044 223 3122

 KUKKALAITTEEN LASKU MUISTOKIVELLE ma 17.6.2019 klo 13.00

Muistokiven vuosipäivänä lasketaan perinteiseen tapaan kukkalaite muistomerkille Haminan Kesäpuistossa. Muistohetken jälkeen kahvit ja ohjelmaa Kahvila Jaspiksessa. Mukana Veteraanikuoro ja kutsuttuna Eino Härkönen.     Asusuositus: tumma puku ja kunniamerkit.   

KILLAN PERINNEPÄIVÄ VIROLAHDELLA ke 31.7.2019 klo 17.00.

Perinnepäivää vietetään perinteisin, arvokkain menoin Virolahden kirkolla ja Pitäjäntuvassa. Ennen juhlatiaisuutta lasketaan kukkalaitte  Rajasuon muistomerkille klo 16.00. Juhlaan tulee vieraaksi Perinneliiton puheenjohtaja Hannu Luotola.                 Asusuositus: tumma puku ja kunniamerkit.   

KESÄTEATTERI MÄNTLAHDESSA ”ONNELLISTEN IHMISTEN KYLÄ” la 27.7. 2019 klo 18.00

Kyläteatteri Marmut käsittelee esityksessään Mäntlahden kylän tapahtumia. Kiltamme on varannut 30 paikkaa esitykseen. Lipun hinta 10 euroa. Parin tunnin esityksen väliajalla mahdollisuus kahvitella Klamilan Marttojen kahvilassa. Kulkeminen kimppakyydein. Ilmoittautumiset Matti Paanaselle 17.7. mennessä

  1. 040 537 0098 tai sp.Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Paikan osoite: Seuratalo Toivola, Museotie 820, Mäntlahti, Hamina.

SOTILASPOIKIEN PERINNELIITON LIITTOKOKOUS KAJAANISSA 15.-16.8.2019

Tapahtumasta tiedotetaan myöhemmin.

PÄIVÄRETKI MIKKELIIN ti 3.9.2019

Matkanjohtaja on Esko Nevamaa. Pääkohteena on Jalkaväkimuseoja siellä erityisesti Sotilaspoikien osasto. Päämajamuseoon toinen tutustumiskohde. Oppaanamme on ev Markku Riittinen ja mikkeliläinen kiltaveli ”Kota Jokinen.” Matka alkaa Haminan linja-autoasemalta klo 8.00, Karhulan kautta Mikkeliin.

Matkan hinta on n. 50,- euroa joka sisältää matkan, pääsyliput, kahvin ja lounaan. Tarkemmat matkatiedot tulevat myöhemmin sähköpostiviestinä ja järjestöpalstoilla. Ilmoittautuminen retkelle 15.8. mennessä Esko Nevamaalle, sp: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. puh. 040 080 3341.  

SOTILASPOIKIEN KIRKKOPYHÄ KOUVOLASSA su 8.9.2019

Kouvolan veljeskiltamme on tänä vuonna kirkkopyhän järjestelyvuorossa. Tapahtuma on Anjalan kirkossa ja ohjelmallinen kahvihetki Anjalan kartanon alueella. Kiltamme kustantama linja-auto lähtee Virojoelta klo 8.00, ajaen Haminan, klo 8.30 ja Karhulan, klo 8.50, kautta Anjalan kirkolle. Ohjelma alkaa seppeleenlaskulla Anjalan sankarihaudoilla klo 9.30, jatkuen messulla klo 10.00. Messun jälkeen on ohjelmallinen kahvitilaisuus Anjalan kartanon alueella. Kuljetusjärjestelyjen vuoksi ilmoittaudu Esko Nevamaalle 31.8. mennessä, sp: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.  puh. 040 080 3341.

RETKI RAJASUOLLE ma 23.12.2019

Aatonaattona viedään perinteiseen tapaan Rajasuon muistomerkille kukkalaite ja kynttilä. Tapaaminen on parkkipaikalla klo 11.00.  Kelivaraus!

YHTEISTYÖKUMPPANIEMME JÄRJESTÄMIÄ TILAISUUKSIA

JR 7:N MUISTOHETKI EV KEMPIN MUISTOMERKILLÄ su 4.8.2019 klo 13.00

Kaakonkulman Lottaperinneyhdistys järjestää Terttu Ravin johdolla tämän tilaisuuden, jossa olemme kutsuttuina vieraina. Kuljetuksista huolehtii jokainen itse. Paikka on Museotien varressa n. 5 km Haminasta.  Mukana Veteraanikuoro. Seuratkaa lehti-ilmoittelua.

MUISTOHETKI HAMINAN VETERAANIKIVELLÄ ke 16.10.2019

JR 5:n Talvisotaan lähdön muistohetki järjestetään Haminan seudun Veteraanijärjestön, JR 5:n perinneryhmän sekä RUK:n yhteistyönä. Kiltamme jatkaa osallistumisperinnettä tänäkin vuonna. Tapahtumasta tiedotetaan tarkemmin mm. lehdissä. Tänä vuonna sotaan lähdöstä on kulunut 80-vuotta. Toivomme runsasta osanottoa juhlavuoden tapahtumaan. 

TALOUS

JÄSENMAKSUASIAA

Jäsenmaksu on kiltamme talouden perusta.

Vuosikokouksen 13.2.2019 tekemän päätöksen mukaan pysyy killan jäsenmaksu ennallaan, eli varsinaiselta jäseneltä 20 euroa ja perhejäseneltä 10 euroa.

Vapaaehtoinen tukimaksu on tärkeä tulonlähde toiminnallemme. Tämän tiedotteen mukana olevaan jäsenmaksulaskuun voit lisätä vapaaehtoisen tukimaksun niin halutessasi. Toivomme suoritustasi jäsenmaksusta eräpäivään mennessä. Sotilaspoikien Perinneliitto perii meiltä 12 euroa/jäsen ja 6 euroa/perhejäsen, joten jokainen suorittamatta jäänyt jäsenmaksu on Perinneliiton osuuden verran poissa kiltamme tililtä.

MARKKINATELTTA

Markkinatoimikunta on hyvähenkinen yhteisö, kiltamme, joka toimii aktiivisesti ja tuloksellisesti tänä vuonna Olavi Pekurisen vetämänä. Markkinatoimikunta päättää itsenäisesti tapahtumien toteuttamisesta.  Markkinateltta on Haminan torilla Kevätmarkkinoilla 28.04.19. Elomarkkinoilla 08.-10.08. ja Syysmarkkinoilla 10.-11.10.19.

Kiltamme kiittää toimikunnan edellistä monivuotista vetäjää  Jaakko Tilliä ansiokkaasta työstä.

JÄSENASIOITA

JÄSENHANKINTA

Jäsenhankinta on aina ajankohtaista ja toiminnan jatkuvuuden edellytys. Jäsenmäärämme on pysynyt yli 400 jäsenessä, määrässä on pysytty aktiivisella jäsenhankinnalla, jota jäsensihteeri Leif Häggblom on jaksanut painottaa, ollen itse esimerkkinä jäsenvärväyksessä. Toivomme suuntauksen jatkuvan ja lisääntyvän entisestään. Perheenjäsenten ja läheisten värvääminen mukaan on ehkä helpoimpia tapoja saada uusia voimia tärkeäksi katsomaamme perinnetyöhön. Mikäli tiedät jonkun tuntevan mielenkiintoa perinnetyöhömme, ilmoita halukkaan tiedot jollekin hallituksen jäsenelle (liite ohessa), voidaksemme lähettää hänelle aineistoa toiminnastamme.

KILTATAPAHTUMISTA TIEDOTTAMINEN SÄHKÖPOSTILLA

Mikäli et ole saanut killalta alkuvuodesta sähköpostiviestiä, osoitteesi ei ole käytettävissämme.

Toiminallisten viestien kulku jäsenelle ja päinvastoin sähköpostitse on nopeaa ja taloudellista. Tästä syystä toivomme saavamme kaikkien sähköpostin omaavien osoitteet tietoomme. Niitä käytetään ainoastaan killan sisäiseen tiedottamiseen. Ilmoita se ja mahdolliset muut yhteystietojesi muutokset killan sihteeri Pentti Snyggille,sp: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.  p. 040 5566 961.

Ryhmäviestit lähetetään salatuin vastaanottajatiedoin tietoturvallisuuden takia. Kaikilla ei luonnollisesti ole sähköpostia käytössä, tiedotamme myös perinteisesti – unohtamatta ketään jäsentämme.

TEKEMISEN AIKA

Perinnekilta-nimi asettaa meille velvoitteita kaiken saatavissa olevan tiedon tallentamiseen.  25-vuotis-

juhlavuoden kirja ”TIET ISÄIN” on näyttävä osoitus perinteen tallentamisesta pysyvään muotoon.

Jatkamme perinteiden taltiointia, sillä se on meille kunnia-asia. Sotilaspoikien teot ovat Isänmaalle suuri merkityksellisiä, eikä pieniäkään tekoja saisi unohtaa. Tärkeää on tallentaa mahdollisimman paljon korvaamatonta materiaalia tuleville polville.

Sotilaspoikien Perinneliiton DVD dokumentti Isänmaan nuoret puolustajaton kaikkien ostettavissa sihteerin kautta (hinta 20€)

HYVÄÄ KEVÄTTÄ JA OSALLISTUMISINTOA!

Seuraa kotisivujamme ja lehtien seurapalstoja!

Haminassa 16.4.2019

ETELÄ-KYMENLAAKSON SOTILASPOIKIEN PERINNEKILTA RY

Hallitus

 

 

 

 

 

 

PERINNEKILLAN RETKI TURKUUN 25. - 26.5.2019

Etelä-Kymenlaakson Sotilaspoikien Perinnekilta teki  25. – 26.5.19 retken Turkuun.  Retken järjestelyistä vastasi kiltamme rahuri Harri Kytömäki, toimien samalla retken johtajana.

Matka alkoi Haminasta klo 08.10 Jukka Hultmanin bussilla, josta jatkui Karhulan ja Sutelan kautta kohti Turkua. Retkeläisiä oli 17 henkilöä. Bussissa oli mainiosti tilaa, olihan se 48- paikkainen. Kuljettajana toimi Petri Määttänen. Huoltotauko pidettiin Lohjan ABC:llä, jossa nautittiin buffeelounas. Matkalla suoritettiin myös arpojen myyntiä. Esa Hankia voitti päävoitot: Matsu viinipullon ja Sisu-askin. Kolme seuraavaa saivat lohdustuspalkinnot - konjakit matkanjohtajalta.

Ennen klo 14.00 saavuimme Turkuun, jossa tutustuimme ensin Forum Marinumin näyttelyihin. Forum Marinum on merenkulun valtakunnallinen erikoismuseo ja meripuolustuksen museo sekä toiminnallinen merikeskus. Se sijaitsee Aurajoen rannalla Turun sataman tuntumassa sijaitsevissa vanhoissa Osuuskaupan ja valtion varastorakennuksissa Linnanpuomissa ja Kruununmakasiinissa. Museo syntyi Turun merenkulkumuseon ja vuonna 1936 perustetun Åbo Akademin Merimuseon yhdistyessä ja avattiin vuonna 1999. Perusnäyttelynä on Suomen laivaston ja Lounais-Suomen merenkulun historia. Päänäyttelynä on tällä hetkellä ”Töissä merellä”.

Seuraava tutustumiskohde oli kolmimastoinen, teräsrunkoinen ja täystakiloitu purjelaiva eli fregatti Suomen Joutsen. Laivahan on rakennettu 1902 Ranskan Saint-Nazairessa. Toimi valmistumisen jälkeen rahtiliikenteessä Atlantilla ja Tyynellämerellä, kunnes Suomen valtio osti sen vuonna 1930 Suomen laivaston koululaivaksi.

Merkittävin Suomen Joutseneen tehty muunnos oli moottoreiden asentaminen. Päämoottoreiksi asennettiin 2 kpl 200 hv:n Skandia-kuulamoottoria ja apumoottoreiksi kaksi pientä kuulamoottoria. Päämoottorit olivat alimitoitettuja, joten niiden avulla liikuttiin yleensä satamaan ja sieltä pois.  Pisin moottoreiden avulla tehty matka on ollut Panaman kanavan läpi.

Suomen Joutsenella tehtiin ensimmäinen koulutusmatka 22.12.1931 – 22.5.1932 Kanarian saarille, Azoreille jne. Viimeinen matka tehtiin 27.10.1938 – 23.4.1939 Brasilian Recifeen.

Suomen Joutsen toimi sodan aikana sukellusveneiden ja moottoritorpedoveneiden emälaivana. Sodan aikana laivassa ei ollut mastoja ja sitä liikuteltiin hinaajan avulla. Sotien jälkeen alus toimi miinanraivauksen tukialuksena. Vuosien 1949 – 1955 välisenä aikana tehtiin Itämerellä pienehköjä edustus- ja koulutuspurjehduksia.

Alus oli myöhemmin joutumassa romuttamolle, mutta Niilo Wälläri vaati valtiolta laivalle loppusijoituspaikkaa. Laiva sijoitettiinkin Turkuun, missä toimi vuoteen 1988 asti merimiesammattikouluna. Vuonna 2002 alus siirrettiin Martinsillan viereen Turun kaupungin omistamaksi museolaivaksi. Hyvänä oppaanamme Forum Marinumissa sekä Suomen Joutsenella  toimi Eva Menon.

Kahvit nautittiin lopuksi ravintolalaiva Boressa, entinen Kristina Regina, jonka jälkeen siirryttiin Hotelli Scandic Plaza Turkuun ja pääsimme seuraamaan jääkiekko-ottelua Suomi – Venäjä. Kaikkihan tietävät miten siinä kävi ja miten tie kultaan jatkui.

Päivällinen nautittiin Vaakahuoneen PaviljongissaAurajoen rannalla, vanhan Vaakahuoneen tiloissa. Vaakahuone valmistui 1898 ja toimirahtiterminaalina. ja on nykyisin suojeltu rakennus. Ruokailun jälkeen jäi aikaa vielä ”tanssikenkäisille”, elävän ”Hilandersin- orkesterin” tahdissa.

Päivä taputeltiin vielä loppuun hotellin baarissa sateisesta ja viluisesta säästä huolimatta.

Aamulla olivat ”sotilaspojat- ja tytöt” reippaina maukkaalla aamupalalla, joten pääsimme ajoissa matkaan kohti Louhisaaren kartanolinnaa, joka sijaitsee Askaisissa, ja on Museoviraston hallitsema.

Meidät otti vastaan oppaamme Salla Lindeman. Hänellä oli yllään 1800 luvun empire-tyylinen kaunis mekko, jota Salla kantoikin kauniisti. Teimme opastetun kierroksen kartanolinnan sisätiloissa, kuullen Sallan kertomana monta mielenkiintoista asiaa. Näimme mm Pirunsalin ja pienen sinisen makuuhuoneen , jossa perimätietojen mukaan marsalkka Mannerheimin on syntynyt. Näimme myös upean ruokasalin hienoine astioineen ja kreivin kirjaston.

Kartanolinnan päärakennus ja sivurakennukset ovat valmistuneet 1655. Louhisaaren kartano kuului Fleming-suvulle noin 1450 – 1791 ja Mannerheim-suvulle 1795 – 1903. Vuonna 1961 kartano päätyi Muinaistieteellisen toimikunnan eli nykyisen Museoviraston hallintaan. Rakennukset restauroitiin ja avattiin yleisölle 1967. Paikka on upea ja täynnä mielenkiintoista historiaa.

Sivurakennuksia ovat samaa barokkiarkitehtuuria kuin päärakennus. Toisessa niistä oli mm keittiö, joka myöhemmin siirrettiin päärakennukseen. Toisessa piharakennuksessa on mm biljardihuone, joka oli aiemmin päärakennuksessa ja ahkerassa käytössä.  Aikoinaan 1650-luvulla meri ulottui lähes kartanon kivijalkaan asti kolmelta sivulta. Kartanon mailla on muitakin rakennuksia, mm kylpylä.

Marskin syntymäkodista suunnistimme kohti Marskin majaa, joka sijaitsee Lopella. Siellä meille esitteli ja kertoi majasta Heikki Kujansuu. Majahan on alkuaan rakennettu marsalkalle syntymäpäivälahjaksi (75 v) Lieksajärven rannalle Keihäsniemeen 1942. Jatkosodan lopussa maja purettiin ja sille etsittiin uusi paikka tulevan valtakunnanrajan länsipuolelle. Paikka löytyikin Lopelta, Punelianjärven rannalta, ja kelpasi Mannerheimillekin.  Alkuperäiset rakentajat rakensivat sen uudelleen Lopelle. Kerrotaan Mannerheimin vierailleen majalla vain 8 kertaa.

Myöhemmin hän luovutti majan Suomen Metsästäjäliitolle, jolla ei ollut sille oikein käyttöä. Lopulta neljä upseerijärjestöä perusti Marsalkka Mannerheimin metsästysmaja ry-nimisen yhdistyksen, joka kunnosti majan ja se avattiin 1959 yleisölle. Majassa oli alkuaan turvekatto, joka on nyt korvattu malkakatolla.

Tutustumisen jälkeen olikin vuorossa mainio lounas ravintolarakennuksessa. Sen olivat valmistaneet Teuvo Zetterman ja Heikki Kujansuu. Maistui hyvän ruoan ohessa Marskin ryyppykin, jonka koostumuksesta saimme tarkat tiedot Teuvolta. Hyvä ruoka ja palvelu.

Ruoan jälkeen olikin kotimatkan aika.

Retki oli onnistunut ja väki tyytyväinen, vaikkakin sitä sadetta piisasi riittämiin molempina päivinä.  Kiitos Harrille järjestelyistä ja Petrille turvallisesta kuljetuksesta. Kiitos myös kaikille mukana olleille, sillä ilman teitä ei tällaisia matkoja järjestettäisi.

Kuvia retkestä on tämän jutun perässä.

Matti Paananen

Harrin apupoika

Ps Suomi voitti lätkän maailmanmestaruuden 2019 (Suomi-Canada 3-1) ! Huikeaa porukkaa!

Forum Marinumissa oli oppaanamme Eva Menon.

Kultaranta, presidenttien edustusvene. Rakennettu 1921, kunnostettu 2015-16, Andros 22 mallinen.

Pienoismalli Allure of Seas aluksesta, joka rakennettu Meyer Turku.

Suomen Joutsen.

Päivällinen nautittiin Vaakahuoneen Paviljongissa.

Louhisaaren kartanolinna.

Pienoismalli kartonosta tiluksineen.

Oppaanamme toimi Salla Lindeman empire-tyylisessä mekossa.

Ruokasali.

Tarkkaavaisia retkeläisiä.

Toinen sivurakennus, jossa mm entinen pesutupa/keittiö.

Ko pesutupa/keittiö.

Olisiko jo aika vaihtaa paikkaa..

Kiitoksia käynnistä.

Ja ei kuin ovi lukkoon.

Marskin maja Punelianjärven rannalla, Loppi.

Marskin majan tuvassa Heikki Kujansuu kertoi majan historiaa.

Marskin mh majalla.

Alkuperäinen koivukepistä tehty penkki.

Ravintolan vahtikoira.

Heikin kumppani Teuvo Zetterman kertoo Marskin ryypyn saloista.

Kumpihan on se Marskin ryyppy?

Arpajaisvoittaja Esa.

Petri Määttänen hoiti turvallisesti kuljetuksen.

 

 

 

TEATTERIRETKI MÄNTLAHTEEN la 29.7.2017

 "Teatteriryhmä Marmutit esittää la 29.7.2017 klo 18.00 Mäntlahden Toivolassa näytelmän RANNANPOJAT , joka omistettu 100 vuotta täyttävälle Mäntlahden Rannanpojille. Näytelmän on kirjoittanut mäntlahtelainen eversti evp Risto Muurman. Esitys käsittelee Rannanpoikien 100 vuotista taivalta. Näytelmä kestää noin 2 h. Lipun hinta 10 € persoona. Väliajalla on saatavilla kahvi/pullaa omakustannushintaan. Perinnekiltamme on varannut ko näytökseen 30 paikkaa. Kimppakyydeillä mennään ! Osoite Museotie 820, Mäntlahti. Ilmoittautumiset Matti Paananen viimeistään 15.7.2017 mennessä  puh. 040 537 0098 tahi sp.Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.."

Liity jäseneksi tai kannatusjäseneksi?

Etelä-Kymenlaakson Sotilaspoikien Perinnekilta ry

Yhteystiedot

Puheenjohtaja Matti Paananen
Lepikönkatu 1 as 8, 49400 Hamina
040 537 0098
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Sihteeri Kari Tuompo
Suosillantie 15, 49410 Poitsila
0440 120 261
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.