Toimintakertomus vuodelta 2023

YLEISTÄ

Vuoden 2023 merkittävin tapahtuma oli killan 30-vuotisjuhla 31.7.2023 Pääjuhla oli Harjun oppilaitoksessa. Juhlatapahtumat olivat myös Rajasuon muistomerkillä ja Virolahden sankarihaudoilla. Perinneliiton puheenjohtaja ja Sotilaspoikalehden päätoimittaja olivat juhlavieraina tuoden valtakunnallista julkisuutta juhlalle. Oman maakuntamme sotilas- ja siviilijohto sekä kirkon edustajat olivat kutsuttuina mukana. Juhlavuonna järjestettiin matkoja ja retkiä, mukana oli myös esitelmätilaisuuksia. Myös perinteet, kuten kirkkopyhä olivat ohjelmassa. Vuosi oli varsin tapahtumarikas.

VUOSIKOKOUS

Vuosikokous pidettiin Simeon-salissa 2.3.2023. Läsnä oli nimilistan mukaan 49 henkilöä. Varapuheenjohtaja Risto Rahkonen avasi kokouksen, jonka jälkeen vietettiin hiljainen hetki 23 jäsenen poismenon muistoksi. Kokouksen puheenjohtajaksi valittiin Pentti J. Virtanen ja sihteeriksi Pentti Snygg. Perinnekillan uudeksi puheenjohtajaksi valittiin yksimielisesti Matti Paananen.

PERINTEIDEN VAALIMINEN


Suojeluskunta- ja sotilaspoikien muistokiven vuosipäivä 17.06.2023
Veteraanien Perinnekuoro lauloi, kukkalaite laskivat muistokivelle Matti Haapanen ja Risto Rahkonen. Matti Paananen piti lyhyen puheen. Kahvitilaisuus järjestettiin Jaspiksessa. Tapahtumaan osallistui noin 30 henkilöä.

30-vuotisjuhlapäivä 31. 07.2023 Virolahdella
Kunniakäynti RajasuollaPäivän juhlallisuudet alkoivat Rajasuon muistomerkillä. Suomen ja perinnekillan lippu olivat paikalla Olli Hokkasen ja Hannu Kirin kantamana. Airuina Pekka Ivakko ja Ari Korjula. Kukkalaitteen laskivat muistokivelle Matti Paananen ja Teuvo Kemppinen. Matti Haapanen piti puheen. Lopuksi Pentti Snygg tulkitsi laulun ”Karjala.”
Kunniakäynti Virolahden sankarihaudoilla
Kunniavartiossa sankankaripatsaalla olivat Hannu Peltola ja Matti Värri sekä liput airueineen. Alkufanfaarin puhalsi Kari Lehtelä. Kiltamme kukkalaitteen laskivat Matti Paananen ja Sotilaspoikien Perinneliiton puheenjohtaja Juhani Manninen. Virolahden kunnan ja kappeliseurakunnan kukkalaitteen laskivat Otto Koskela ja valtuuston puheenjohtaja Sisko Ukkola-Paronen. Arvo Harjusen haudalle kukkalaitteen laskivat Harri Kytömäki ja Tuomo Pesari. Matti Astola piti puheen ja Etelä-Kymenlaakson Veteraanien Perinnekuoro lauloi Inna Heikkilän johdolla Heikki Klemetin ”Oi kallis Suomenmaa.” Pääjuhla Harjun kartanolla Tilaisuus alkoi Ravintola Auran toteuttamalla kahvituksella. Veteraanien Perinnekuoron esitti JL Runebergin ”Sotilaspojan” Inna Heikkilän johdolla. Tervetuliaispuheen piti Matti Paananen. Virolahden kunnanjohtajan Otto Koskelan puhui seuraavaksi. Juhlapuheen piti RUK:n johtaja eversti Mikael Salo. Salo luovutti onnitteluadressin kiittäen ja toivottaen menestystä Perinnekillallemme. Juhlassa suoritettiin myönnettyjen ansiomerkkien jako. Suomen Valkoisen Ruusun ensimmäisen luokan ritarimerkin SVR R I:n kiinnitti Matti Haapasen rintaan eversti Mikael Salo. Perinneliiton kultainen ansiomerkki luovutettiin ansaitusti Kaija Harjuselle. Hopeisen ansiomitalin saivat Erkki Eskolin (estynyt), Olli Hokkanen, Pekka Karvonen ja Seppo Raanti. Pronssinen ansiomitali luovutettiin Sisko Ukkola-Paroselle. Tervehdyspuheen pitivät Juhani Manninen ja Sotiemme 1939 – 1945 Etelä-Kymenlaakson Perinneyhdistys ry:n puheenjohtaja eversti Vesa Kangasmäki. Virolahden kappeliseurakunnan tervehdyksen toi kappalainen Matti Astola. Rouva Ella Virtanen oli lähettänyt killallemme onnittelut. Veteraanien Perinnekuoro esitti laulut ”Rajasuolla” ja ”Suomi on hyvä maa”. Päätössanat esitti Teuvo Kemppinen kiittäen osallistujia. Lopuksi laulettiin yhdessä Maamme -laulu. Tapahtuman juonsi Harri Kytömäki. Kiltaväen huolella valmistelema juhlapäivä oli arvokas ja mieliin jäävä. Paikalla oli yli 70 henkilöä.


Kirkkopyhä Kouvolassa Käpylän kirkossa 20.9.2023
Yhteinen kirkkopyhä kouvolalaisten kiltaveljien kanssa pidettiin Kouvolan Käpylän kirkkossa 20.09.23. Kouvola oli kirkkopyhän järjestelyvuorossa ja meiltä oli mukana 17 henkilöä. Kirkkopyhä oli onnistunut. Kouvolalaisia veljeskillan osallistujia oli mukana runsas joukko.

Muistotilaisuus Haminan Veteraanikivellä 16.10.2023  
Muistohetkeä vietettiin Sotien 1939 – 1945 Etelä-Kymenlaakson Perinneyhdistyksen johdolla. Paikalla oli Veteraanien Perinnekuoro 16 henkilön voimin, jäseniämme lukuisasti ja kiltalippu Hannu Kirin kantamana. Seppeleen muistokivelle laskivat veteraani Risto Rahkonen, eversti Vesa Kangasmäki, eversti Mikael Salo ja puheenjohtajamme Matti Paananen. Kuoro lauloi ”Sillanpään marssilaulun” ja ”Veteraanin iltahuudon”. Tilaisuuden jälkeen oli Wanhassa Veteraanissa kahvitarjoilu ja Vesa Kangasmäen pitämä esitelmä aiheesta ”Kymenlaaksolaisrykmentti talvisodassa”.

Itsenäisyyspäivä 6.12.2023
Kiltamme lippu oli Haminan ja Myllykylän sankarihaudoilla lippu-upseeri Hannu Kirin toimesta. Kiltalaisia osallistui päivän juhlatilaisuuksiin.

Rajasuon muistohetki 23.12.2023
Timo Niemelä oli aurannut talkootyönä tien parkkipaikalle moitteettomaan kuntoon. Hannu Peltola aukaisi suksin polun muistomerkille. Puheenjohtaja Matti Paananen ja Leo Uski laskivat kukkalaitteen ja sytyttivät kynttilän. Matti Paananen piti lyhyen puheen. Killan lippu oli myös Hannu Kirin toimesta paikalla. Tilaisuus oli arvokas. Paikalla oli seitsemän henkeä.

Muut tapahtumat
11.01.23 Mirja Turusen esitelmä ”Kenttäpostia”, Wanha Veteraani, Hamina
23.05.23 Retki IT- ja Lottamuseo, Tuusula
04.07.23 Jokiristeily Kotkan Sapokasta
25.-27.08.23 Tarton retki, Viro
13.10.23 Pekka Kourin esitelmä ”Mannerheim ristin ritarit ja säätiö” Kasper-sali, Hamina
02.11.23 Mirja Turusen esitelmä ”Kymenlaakson veripellot 2018”, Karhulan srk-keskus

Sotilaspoikien Perinneliitto ry
Liittokokous pidettiin Hämeenlinnassa 18. – 19.08.23
Mukana olivat puheenjohtaja Matti Paananen kiltamme virallisena edustajana ja Matti Haapanen Perinneliiton hallituksen jäsenenä. Paikalla oli 13 killan edustus 20:stä.

YHTEISTYÖTAHOT


Kiltamme edustus yhteistyöjärjestöihin on hoidettu nimettyjen henkilöiden kautta
 Haminan Varuskunta / Matti Paananen
 Kaakonkulman Lottaperinneyhdistys ry
 Kymenseudun Lottaperinneyhdistys ry
 Haminan Maanpuolustusjärjestöjen Yhteistyöelin / Matti Paananen
 Kumppanuustalo Hilma / Pentti Snygg
 Wanha Veteraani, rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus / Matti Paananen (hallituksen jäsen)

EDUSTUKSET


Perinneyhdistyksemme on ollut edustettuna ja osallistunut erilaisiin tilaisuuksiin mm. Maavoimien/RUK:n, maanpuolustusjärjestöjen ja muiden yhteistyökumppanien tilaisuuksiin sekä veljien siunaustilaisuuksiin.

TIEDOTTAMINEN


Kilta on tiedottanut jäsenistölle järjestöpalstailmoituksin lehdissä sekä sähköpostilla. Sotilaspoika/Soldatgossen-lehdessä on ollut artikkeleita toiminnastamme. Kotisivuja käytetään tiedotuskanavana ja siellä on myös kertomuksia eri tapahtumista. Kotisivut ovat osoitteessa: www.e-ksotilaspojat.net

HUOMIONOSOITUKSET


30-vuotisjuhlapäivänä 31.07.2023 jaettiin seitsemälle jäsenelle myönnetyt ansiomerkit. Ansiomerkit ja saajat on lueteltu aiemmin kohdassa ”30-vuotisjuhlapäivä 31.7.2023 Virolahdella”. Jäsenistöä on huomioitu lähettämällä killan oma onnittelukortti tasavuosien täyttyessä. Poismenneiden omaisille toimitettu surunvalitteluadressi ellei tapahtuma ole muuta vaatinut.


MYYNTITOIMINTA


Markkinatoimikunta on jatkanut tuloksellista työtään kiitettävästi. Toiminnalla on merkitystä killan julkisuuskuvalle taloudellisen tuloksen ohella.


HALLINTO


Killan hallitus
Toimintavuoden aikana ovat hallitukseen kuuluneet (henkilökohtaiset varamiehet suluissa):
Puheenjohtaja Matti Paananen
Varapuheenjohtaja Teuvo Kemppinen (Jukka Lappi)
Sihteeri Pentti Snygg (Pekka Mänttäri)
Jäsensihteeri Leif Häggblom (Markku Huumonen)
Taloudenhoitaja Harri Kytömäki (Pekka Konttinen)
Jäsen Esko Nevamaa (Pentti Järviö)
Jäsen Matti Haapanen (Olli Hokkanen)
Jäsen Tuomo Pesari (Vesa Kaulio)
Jäsen Seppo Raanti (Pekka Ivakko)
Jäsen Terttu Ravi (Jarmo Linturi)
Jäsen Tero Tilli (Jaakko Lappi)
Hallitus on kokoontunut vuonna 2023 kahdeksan kertaa.


Toiminnantarkastajat
Toiminnantarkastajina ovat toimineet Erkki Rautamaa ja Erkki Eskolin. Heidän varamiehinään ovat olleet Timo-Jussi Talsi ja Olavi Pekurinen.


TOIMIKUNNAT


Työvaliokunta
Puheenjohtajana on toiminut Matti Paananen ja jäseninä Leif Häggblom, Harri Kytömäki, Esko Nevamaa, Matti Haapanen, Risto Rahkonen ja Pentti Snygg.
Tukitoimikunta
Esko Nevamaa on toiminut tukitoimikunnan puheenjohtajana.
Perinnetoimikunta
Työvaliokunta on hoitanut perinnetoimintaa.
Markkinatoimikunta
Ari Korjula on toiminut markkinatoimikunnan puheenjohtajana, varamies Pekka Ivakko.
Lippu-upseeri
Lippu-upseerina on toiminut Hannu Kiri, varamies Olli Hokkanen.

TALOUS

Kilta sai tilivuonna 2023 jäsenmaksuja 6.860 euroa ja tukimaksuja 803 euroa. Markkinatoiminnan nettotuotto oli 1.762 euroa. Perinneliitolle Kilta tilitti jäsenmaksuja 4.278 euroa. Killan nettotuloiksi jäi kaikkiaan 5.147 euroa, joista maksettiin vuoden 2023 toimintamenot 8.382 euroa. Tilivuoden alijäämäksi muodostui 3.235 euroa. Alijäämä johtui pääosin menoista, jotka koostuivat Killan 30 vuotisjuhlan tarjoilumenoista ja muista Killan 30-vuotista toimintaa juhlistavista tapahtumista. Killan  toimintamenot ovat tällä hetkellä keskimäärin 5.000 euroa, joista jäsenmaksut kattavat noin 3.000 euroa. Tukimaksut ja markkinatoiminnan tulot ovat Killan talouden kannalta erittäin tärkeitä ja toiminnan jatkuvuuden osalta hyvin merkittäviä.


JÄSENISTÖ

Jäsenistä ovat kuolleet seuraavat henkilöt:
Ehola Reino, Hamina Mänttäri Aune, Hamina
Hankia Timo, Hamina Ojansivu Raino, Pyhtää
Heikkilä Heimo, Hamina Palomäki Antero, Kotka
Jokimies Matti, Hamina Rainio Kyösti, Hamina
Järviö Pentti, Hamina Rhen Kurt, Helsinki
Kakkonen Kyösti, Pyhtää Ruokonen Yrjö, Kotka
Kari Esko, Hamina Sankamo Pekka, Kotka
Klemola Osmo, Hamina Suni Juhani, Hamina
Kotiniemi Topias, Kotka Suominen Kari, Hamina
Kuokka Jorma, Helsinki Tilli Juhani, Hamina
Mahalakoivu Antti, Hamina Wennerstrand Stefan
Mäkelä Erkki, Hamina Ämmälä Matti, Hamina


Toimintavuoden 2023 alussa jäseniä oli 380 ja vuoden päättyessä 352. Tästä määrästä varsinaisia sotilaspoikia on 38 (syntymävuoteen perustuva luku). Vuoden aikana poistui joukostamme 39 jäsentä, joista kuolleina 24 ja eronneina 9. Uusia jäseniä liittyi 15.

LOPUKSI

Kulunut vuosi on ollut hyvin tapahtumarikas juhlavuosi. Järjestetyissä tilaisuuksissa on ollut myönteinen henki ja pääosin hyvä osanotto. Huipentuma oli 30-vuotisjuhla Harjussa. Vuosi 2024 on jo alkanut uudistuneissa, hyvissä merkeissä. Killan talous on vakaa.

Haminassa 05.02.2024

Liity jäseneksi tai kannatusjäseneksi?

Etelä-Kymenlaakson Sotilaspoikien Perinnekilta ry

Yhteystiedot

Puheenjohtaja Matti Paananen
Lepikönkatu 1 as 8, 49400 Hamina
040 537 0098
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Sihteeri Kari Tuompo
Suosillantie 15, 49410 Poitsila
0440 120 261
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.