RETKI HEVOSAJONEUVOMUSEO KIESSIIN 30.9.2020
Keskiviikkona 30.9.2020 teki kiltamme retken Virolahdelle, Harjun oppimiskeskuksen alueella sijaitsevaan Hevosajoneuvomuseo Kiessiin.
Tapahtuman avasi puheenjohtajamme Matti Haapanen, jonka jälkeen kiltamme varapuheenjohtaja ja kotiseutuneuvos Risto Rahkonen esitteli Kiessi-museon historiaa.
Tämän jälkeen teimme museokierroksen Riston opastuksella, hänen kertoessa samalla hevosajoneuvoihin liittyvästä historiasta.
Hevosajoneuvomuseo Kiessihän on Risto Rahkosen elämänmittaisen harrastuksen ja työn tulos. Risto keräsi vuosikymmenien ajan erilaisia kärryjä ja rekiä pelastaakseen ne hävitykseltä.
Vuonna 1998 Risto lähestyi Harjun oppimiskeskusta kokoelman siirtämiseksi Harjun tiloihin.
9.6.1999 pidettiinkin Kiessi-museon avajaiset Harjussa. Museon kokoaminen oli valtaisa työ ja talkootyötä tehtiin asian eteen satoja tunteja.
Museo uudistettiin vuonna 2017. Kokoelmissa on noin 80 hevosajoneuvoa tai –työvälinettä. Museon tarkoituksena on keroa ajasta, jolloin työt tehtiin hevosvoimin.
Museokierroksen jälkeen kokoonnuimme Harjun päärakennukseen, jossa saimme nauttia kahvituksesta maukkaiden ja niin tuoreiden korvapuustien kera.
Onnistuneelle ja koronasta huolehtivalle retkelle osallistui noin 30 henkilöä.
Kuvat ja teksti Matti Paananen
Hevosajoneuvomuseo Kiessi.
Perinnekiltamme puheenjohtaja Matti Haapanen tervetuliaispuhetta pitämässä.
Retkeläöiset kuuntelevat tarkkaavaisena kotiseutuneuvosta.
Kotiseutuneuvos Risto Rahkonen ja Matti Haapanen.
Erilaisia rekejä.
Risto kertoo heinäkärryistä.
Heinäkärryjen ääressä muistellaan.
Ns koirakärryt.
1920-luvun palokärryt ja vesikärryt.
Savireki 1930-luvulta. Käytetty Kuuselan tilalla saven ja lumen kuljetuksessa. Kuorma mätettiin lapioilla ja tyhjennettiin "manuaalisella kipillä".
Kuulutus hevosten ja ajoneuvojen luovuttamisesta valtiolle liikekannallepanon aikana. Mainitaan mm se, että hevosten on oltava hyvässä kengässä.
Hevoselle kehoitetaan ottamaan mukaan vähintään 50 kg kauroja ja 100 kg heinää sekä tuojalla oltava 3 päivän muona.
Vanha keinuhevonen.
Harjun oppimiskeskuksen päärakennus, jonka rakennutti 1800-luvun alkupuolella Kymin kihlakunnan kruununvouti Anton Elfving ja näin sai alkunsa Harjun tarina. Harjun oppimiskeskuksen historiikistä voi lukea tarkemmin.
Päärakennuksen kaunista sisustusta.